Het was een uitdaging op vele fronten: een warme sfeer creëren in een omgeving waar het altijd vriest. Kroeze Interieurbouw stuurde zijn beste interieurspecialisten en ook een topteam van Maretti Lighting ploegde zich een weg door de sneeuw naar deze archipel in de Noordelijke IJszee.

Tussen de Noordkaap op Noorwegen en de Noordpool ligt de eilandengroep Spitsbergen. Longyearbyen, ook bekend van de Svalbard Global Seed Vault (de wereldzaadbank van voedselgewassen) die zich in een berg in de buurt van deze stad bevindt, ligt op 78 graden noorderbreedte en wordt beschouwd als de noordelijkste plaats met meer dan 1000 inwoners ter wereld. Het is met ongeveer 2075 inwoners de grootste nederzetting op het eiland Spitsbergen.

Strijd tegen de elementen
Kroeze Interieurbouw verwierf de opdracht om restaurant Stationen in Longyearbyen in een nieuw, warm, jasje te steken. Op Spitsbergen vriest het het hele jaar, circa 95 % van de oppervlakte is bedekt met sneeuw en ijs. Deze omstandigheden vereisen producten en een installatie van topkwaliteit. Ook het transport er naar toe was op zijn zachtst gezegd lastig en er kon er alleen in de zomermaanden gewerkt worden. Om de afgesproken opleverdatum te garanderen waren een strakke planning, goede voorbereiding en optimale samenwerking dan ook cruciaal.God mat, drikke og hyggelige
Wanneer je nu uit de vrieskou in restaurant Stationen binnenkomt, valt de sfeer als een warme deken om je heen. Kroeze paste materialen toe die het restaurant karakter geven en horen bij de identiteit van dit ruige landschap. Veel hout, koper en staal, robuuste meubels en stoffen in natuurtinten maken het gezellig. De stoere scheepslampen zijn, net als het frame boven de bar, speciaal op maat gemaakt voor dit restaurant, helemaal in stijl met het interieurontwerp. Geen opsmuk, maar ingetogen ontwerpen die kwaliteit en betrouwbaarheid uitstralen. De Combat spots aan de 3-fase rails zorgen dat precies daar het licht valt waar het op dat moment gewenst is. De industriële Tube hanglampen uit onze vt-wonen collectie geven het geheel een stoere look.

Inmiddels heeft restaurant Stationen zich mogen verheugen over koninklijk bezoek; Koningin Sonja, kroonprins Haakon en kroonprinses Mette Marit, Prinses Martha Louise en hun kinderen hebben genoten van god mat, drikke og hyggelige, oftewel een goede maaltijd en een hoop gezelligheid in de nieuwe, warme entourage van dit restaurant.


Interieurontwerp en realisatie: Kroeze Interieurbouw
Lichtplan en -advies ter plaatse: Maretti Lighting