Ga je verhuizen of verbouwen? Denk dan eens aan een echt lichtplan voor je woning, daarmee creëer je je meest persoonlijke sfeer. Wordt je huis nog gebouwd? Dan is het zaak al in het beginstadium na te denken over de verlichting en lichtpunten, zodat alle aansluitpunten op de juiste plek zitten en bedrading mooi weggewerkt kan worden.

Een sfeervol licht plan bestaat altijd uit basis-, accent- en sfeerverlichting.

Begin bij de basis

Maak per ruimte een grove schets van de indeling en het interieur. Welke functie heeft de ruimte en welke sfeer vind je fijn? Aan de hand van die indeling kun je de basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting gaan invullen. 

Door te kiezen voor overal dezelfde basisverlichting, zoals inbouwspots, ontstaat een mooie eenheid in de gehele woning.

Natte ruimtes

De badkamer is een apart verhaal, daar dient de verlichting te voldoen aan IP waardes (International Protection), die de beschermingsklasse van elektrische componenten aangeven m.b.t. de mate van bescherming tegen stof, water, en voorwerpen. 

Eisen aan verlichting in de badkamer
De combinatie van water en elektra is gevaarlijk. Voor het plaatsen van badkamerverlichting gelden daarom strenge eisen. Volgens de richtlijnen zijn er 4 zones in een badkamer:

Zone 0 is de ruimte in het bad of de douchebak. Hier mag alleen 12V (SELV keten) badkamerverlichting worden toegepast met minimale beschermingsklasse IP67.
Zone 1 is de ruimte boven het bad en/of douchebak. Hier mag alleen 12V (SELV keten) badkamerverlichting worden toegepast met minimale beschermingsklasse IP45.
Zone 2 bestrijkt het gebied van 60cm, gerekend vanaf de rand van bad en/of douchebak. Badkamerverlichting moet hier tenminste dubbel geïsoleerd zijn met minimale beschermingsklasse IP44.
Zone 3 begint bij het einde van zone 2. Hier gelden minder beperkingen. Badkamerverlichting moet hier tenminste geaard zijn én minimale beschermingsklasse IP21 hebben.

Functioneel licht

Boven de eettafel, in de keuken, de zit-, werk- of leeshoek komt eerst de functionele verlichting. Bepaal de lichtpunten van in- en opbouwspots, wandarmaturen en hanglampen. Denk ook aan accentverlichting, gericht op een kunstwerk aan de wand of een klein spotje in een kast of nis. 

Als je zorgt dat alle verlichting dimbaar is, kun je switchen van werklicht (tijdens het schoonmaken of koken) naar sfeerlicht. Houd hierbij wel rekening met de juiste, dimbare lichtbronnen in de armaturen en kies bij voorkeur voor dim-to-warm (CTA) lichtbronnen. Deze geven een warmere lichtkleur naarmate ze meer gedimd worden.

Leukste als laatste

Nu kan het echte stylen beginnen, het uitzoeken van de leukste armaturen die passen bij jouw interieurstijl. Door vormen en materialen op elkaar af te stemmen ontstaat een mooie rustige eenheid. Het gebruik van verschillende soorten armaturen uit dezelfde serie is hierbij een goed hulpmiddel en toont dat het interieur met zorg is samengesteld. Ook het terug laten komen van eenzelfde ontwerp in verschillende versies geeft je huis een heel bijzondere look.

Zo, de basis is klaar. Ervaar ’s avonds waar je nog een lamp mist en zoek voor daar een vloer-of tafellamp of plaats ledstrips achter of langs kasten en wanden. Met RGB ledlampen verander je ook nog eens makkelijk de kleur en dus de sfeer in huis. Van knus tot knalfeest!

En tenslotte ga je natuurlijk op zoek naar die ene bijzondere lamp, de eyecatcher die jouw interieur heel persoonlijk maakt!

Denk ook aan je tuinverlichting, een goed verlichte tuin vergroot je leefruimte. Maar daarover de volgende keer meer.

Toch liever een professioneel lichtplan? De adviseurs bij Maretti Lighting helpen je graag verder!

Mail ons of bel voor een afspraak: 036-5326612