Waar je vroeger bij de keuze van een lichtbron alleen maar lette op het wattage en de fitting, dien je tegenwoordig als consument kennis te hebben over Kelvin, CRI, lumen, candela  en lux. In de vorige nieuwsbrieven  gaven we uitleg over Kelvin, CRI en Lumen. Deze keer belichten we de term LUX.

LICHT METEN

Met name in kantoren, studio’s en ateliers is het juiste licht van belang voor een optimale werkomgeving. Veelal zijn hier ook de ARBO regels van toepassing en overheden en andere instanties drukken hun wensen en regels op het gebied van verlichting voornamelijk uit in de hoeveel licht die nodig is op een bepaalde plek.  Licht meten gebeurt dan aan de hand van de eenheden lumen, candela en lux. Deze termen zijn nauw verwant aan elkaar. Enige basiskennis hierover kan helpen bij het maken van de juiste keuze in lichtbronnen.

Lumen (lm) is de som van al het uitgestraalde licht, ongeacht de richting waarin het licht straalt.
Lux (lx) is de hoeveelheid licht (lumen) dat op een bepaald oppervlak komt.
Candela
(cd) is het aantal lux dat een lichtbron produceert op 1 meter afstand, in het felste punt van de lichtbundel . 

Kort gezegd:
Lumen
de helderheid van een lichtstroom.
Lux
de lichtopbrengst van een lichtbron per vierkante meter.
Candela
de lichtsterkte van een lichtbron.Nader uitgelegd: lux = lichtopbrengst per m²

Met het aantal lux wordt aangegeven wat de sterkte van het licht is dat op een specifieke plaats valt, zoals op een bureau of andere werkplek. 1 Lux is ongeveer de lichtsterkte van een kaars op 1 meter afstand. Lux is makkelijk te begrijpen en te meten, want je kunt het optellen; als 1 kaars 1 lux licht produceert op 1 meter afstand, dan produceren 2 kaarsen 2 lux licht op 1 meter afstand. Als de afstand van een lichtbron verdubbelt, wordt het aantal lux dat op een oppervlak valt 4x zo klein. Dus een gemiddelde kaars produceert ca. 0,25 lux op 2 meter afstand. Dit komt doordat het te verlichten oppervlak dan relatief gezien 4x zo groot is.

Lux is geen eenheid die gebruikt kan worden om de lichtsterkte van een lichtbron uit te drukken. Het is echter wel een eenheid die ten grondslag licht aan de eenheden candela en lumen die wel gebruikt worden in de specificaties van lichtbronnen.

Specifieke armaturen en lichtbronnen

Voor een werkplek  op kantoor wordt doorgaans 500 lux als verlichtingsnorm gehanteerd. De lichtbronnen zijn uiteraard afhankelijk van de toegepaste armaturen. In onze projecten passen wij vaak de Brighteye inbouwspots en het United LED paneel toe. Al onze projecten worden opgeleverd volgens de regels van de betreffende (ARBO) wetgeving. Uiteraard staan onze professionals ook voor u klaar om u te assisteren bij de aanschaf van de juiste armaturen en lichtbronnen voor uw specifieke project.

Volgende nieuwsbrief: Candela