Waar we vroeger uitsluitend in wattages spraken als het ging om de keuze van een lichtbron, spreken we tegenwoordig over Kelvin, CRI, lumen , candela  en lux. In de vorige nieuwsbrieven kwamen Kelvin en CRI aanbod. Nu leggen we de term LUMEN uit.
Wattage 
Het energieverbruik van een lamp wordt uitgedrukt in wattage, maar de helderheid van die lamp wordt aangegeven in lumen. En aangezien we tegenwoordig vooral gebruik maken van energiezuinige LED lampen, is het wattage van ondergeschikt belang bij het kiezen van een  lichtbron. Beter kun je je laten leiden door het aantal lumen en de lichtkleur (Kelvin).

LICHT METEN
Behalve lumen zijn nog twee eenheden van belang: candela en lux. Deze drie maten om licht te meten zijn nauw verwant aan elkaar.
Lumen (lm) is de som van al het uitgestraalde licht ongeacht de richting waarin het licht straalt.
Lux (lx) is de hoeveelheid licht (lumen) dat op een bepaald oppervlak komt.
Candela
(cd) is het aantal lux dat een lichtbron produceert op 1 meter afstand, in het felste punt van de lichtbundel . 

Heel kort gezegd:
• Lumen de helderheid van een lichtstroom.
• Lux de lichtopbrengst van een lichtbron per vierkante meter.
• Candela de lichtsterkte van een lichtbron.

Nader uitgelegd: LUMEN - helderheid lichtbron
De helderheid van een lichtstroom wordt uitgedrukt in de eenheid lumen (symbool: lm). Lumen meet de totale hoeveelheid licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt, dus onafhankelijk van de richting van de lichtbundel. Om te meten hoe vér een lamp schijnt is onder meer ook de vorm van de lichtbundel belangrijk.
Het menselijk oog als leidraad
Ook de kleur van het licht is bepalend voor hoe fel het menselijk oog een lichtbron waarneemt en dit gegeven bepaalt daarom mede het aantal lumen dat aan de lichtborn wordt toegekend. Als we één Watt vermogen in een lichtbron stoppen die de kleur groen uitstraalt, dan geeft deze lichtbron 683 lumen. Stoppen we deze zelfde één Watt vermogen in een lichtbron die oranje uitstraalt, dan geeft deze lichtbron slechts 73 lumen.

Kiezen we voor sfeer, dan denken we aan lichtbronnen die een warmwitte lichtval geven. En juist dan is het aantal lumen van belang voor de bepaling van de lichtsterkte, want een lager wattage betekent dus niet per definitie een lagere lichtopbrengst.

Onderstaand schema is handig om de verschillende typen lampen enigszins met elkaar te kunnen vergelijken in lichtopbrengst en stroomverbruik.

Vertrek

badkamer

slaapkamer

woonkamer

keuken

kantoor

Type lamp

200-300

300-500

500-700

700-1000

1000-1250

Lumen

Lumen

Lumen

Lumen

Lumen

Gloeilamp

25-30 Watt

40 Watt

60 Watt

75 Watt

120 Watt

Halogeenlamp

18-25 Watt

35 Watt

50 Watt

65 Watt

100 Watt

Spaarlamp

5-6 Watt

8 Watt

11 Watt

15 Watt

20 Watt

LED-lamp

2-4 Watt

3-5 Watt

5-7 Watt

8-10 Watt

10-13 Watt

De benodigde lichtopbrengst wordt bepaald door de functie die de lamp vervult, in een slaapkamer kun je met minder lumen volstaan dan boven een werkplek bijvoorbeeld. Natuurlijk biedt een dimmer uitkomst als je behalve sfeer soms ook goed werklicht nodig hebt. Verschillende dimmers en dimtechnieken zullen we in een van de volgende nieuwsbrieven bespreken.

Voor vragen over technische armaturen voor zakelijke toepassingen kunt u contact opnemen met onze binnendienst via orders@maretti.com.


Volgende nieuwsbrief: Een heldere uitleg over LUX