Waar je vroeger bij de keuze van een lichtbron alleen maar lette op het wattage en de fitting, dien je tegenwoordig als consument kennis hebben over Kelvin, CRI, lumen, candela  en lux. In de vorige nieuwsbrief bespraken we de term Kelvin. Ditmaal zullen wij de term CRI voorzien van een heldere uitleg.

Lichtkleur en kleurweergave

Met kleurtemperatuur wordt de kleur van een lichtstraal bedoeld, dit wordt uitgedrukt in Kelvin (K). Met kleurweergave doelt men op de wijze waarop een lichtbron de kleur van een object weergeeft. Dit wordt ook wel de Colour Rendering Index genoemd, CRI. Kort gezegd; Kelvin staat voor de kleur van het uitgestraalde licht, CRI staat voor de kwaliteit van de kleurweergave.

Nader uitgelegd: CRI-kleurweergave index

De kleurweergave index (Engels: CRI - colour rendering index) van een lichtbron is een index die iets zegt over de kwaliteit van de kleurweergave van door die lichtbron belichte objecten. In de kleurweergave-index worden waardes gehanteerd tussen 0 en 100 Ra; hoe hoger de RA-waarde, hoe waarheidsgetrouwer de kleur van een object wordt weergegeven door die lichtbron.Kleurweergave in de praktijk

Het type kunstlicht bepaalt hoe kleuren worden weergegeven en wij deze waarnemen. Laat u ook niet misleiden door warmwitte of daglichtverlichting, zoals besproken in de Kelvin-uitleg, want een warmwitte lamp kan dezelfde CRI hebben als een lamp met een koel witte lichtkleur. De kleurtemperatuur (Kelvin) staat los van de kleurweergave (CRI). De kleurtemperatuur kan echter wel zorgen voor een andere waarneming van de kleuren.

Laat u adviseren

De juiste keuze wordt bepaald door het doel waarvoor de lichtbron gebruikt wordt. Boven counters van bijvoorbeeld een lopend buffet, een slagerij of groentewinkel, waar men de etenswaren graag fris en kleurecht presenteert, is een PREDATOR railspot met een hoge CRI perfect geschikt. Bij het kopen van kleding zie je het liefst hoe de kleuren er bij daglicht uitzien, dus ook daar is de kleurweergave van belang. Wij adviseren daar een BRIGHTEYE downlight met een hoge CRI. In werksituaties waar men veel met kleuren werkt en deze optimaal of neutraal moeten worden weergegeven, bijvoorbeeld in een atelier of ontwerpstudio, is de PALOMA lichtbron, met zijn hoge kleurweergave-index, de juiste keuze.Wil je hulp bij het kiezen van de juiste lichtbronnen voor jouw specifieke project, dan adviseren onze deskundige lichtadviseurs  je graag.

Volgende nieuwsbrief: Een heldere uitleg over LUMEN