Overschakelen op ledverlichting is slim om energie en dus geld te besparen. Voor de sfeer hoef je het zéker niet te laten, want ook led lampen kun je prima dimmen. Van belang is dan wel hierbij de juiste dimmer(s) aan te schaffen. 

Dimbare LED lampen 

Let allereerst bij de aankoop van een led lichtbron op of deze dimbaar is. Dit staat vermeld bij de specificaties op de verpakking en geldt voor zowel de 12VAC als de 230VAC varianten. De nieuwste ontwikkeling is de CTA led lamp. CTA staat voor Colour Temperature Adjustable en betekent dat het licht niet alleen minder wordt bij dimmen, maar dat de lichtkleur ook warmer wordt. (Zie ook ons nieuwsbriefartikel over CTA).

Transformator voor 12VAC

Behalve een speciale dimmer voor ledverlichting heb je bij de 12VAC ledlampen ook een transformator nodig die de netspanning omzet van 230VAC naar 12VAC. Dit geldt voor ledlampen met een G4/GU4, GU5.3 en G9 aansluiting. Ledlampen die wel op 230VAC kunnen worden aangesloten hebben een ingebouwde driver, dit zijn de ledlampen met een E14, E27, G9 en GU10 aansluiting. 

De juiste led dimmer

Een conventionele dimmer is voor LED niet geschikt, dat merk je aan het trillen en zoemen van de lampen en het licht dat gaat flikkeren als je de verkeerde dimmer gebruikt. Voor beide varianten heb je dus een specifieke led dimmer nodig. Ga om het simpel te houden voor een universele (RLC) led dimmer.Minimale en maximale belasting (wattage)

Led dimmers hebben een minimale en maximale belasting, uitgedrukt in Watt. De minimale en maximale waarden van de dimmer dient te passen bij het totaal aantal Watt van de lamp(en) die je wilt dimmen. Als voorbeeld: op een dimmer van 2-100 watt kun je minimaal een lamp van 2 Watt aansluiten en maximaal een lamp van 100 Watt of meerdere lampen met een totaal van (liefst iets minder dan) 100 Watt. Blijf bij voorkeur iets onder het maximale wattage, zodat de dimmer niet overbelast raakt.

Advies en hulp

Uiteraard kun je bij onze lichtadviseurs en verkoopmedewerkers terecht voor deskundig advies bij al je aankopen. Je kunt ons mailen postbus@maretti.com of bellen op 036-5326612. We zijn je graag van dienst.