Initiatiefnemer en drijvende kracht achter de Krachtcentrale is designer Peter Kos. Voor Maretti Lighting ontwerpt hij al jaren de HALA verlichtingscollectie en dankzij deze samenwerking kwam Maretti Lighting in contact met Tareq Zaouia, de eigenaar van het nieuwe restaurant in de Krachtcentrale.

De krachten gebundeld
Vanaf 1938 leverde de Krachtcentrale energie aan het Gooi, Peter Kos redde het van de sloophamer en nu gonst het opnieuw van de energie, dankzij de energieke en creatieve mensen, verenigd in een samenwerkingsverband, die dit markante gebouw op verschillende wijze exploiteren. 

Tijdloos design van HALA
In september 2018 opende sterrenkok Tareq Zaouia hier de deuren van zijn Frans-Mediterraans restaurant. Het design voor het interieur is ontsproten aan het brein van Peter Kos en oogt krachtig en industrieel, volledig in stijl met de geschiedenis van het gebouw. Uiteraard dacht Peter mee over het lichtplan en koos voor enkele stoere ontwerpen uit de HALA collectie, waarvan de modellen een vintage uitstraling hebben en zo tijdloos zijn dat ze vaak verworden tot ‘collectorsitems’.

De uitdaging in dit lichtplan was een gezellige sfeer creëren, rekening houdend met het vele daglicht dat naar binnen valt door de grote ramen. Ook moesten de richtlijnen van Monumentenzorg in acht genomen worden. En uiteraard werd in dit duurzame gebouw alleen energiezuinige verlichting toegepast.

Combat versus Love&Peace
De basisverlichting wordt gevormd door de robuuste Combat spots met Paloma CTA lichtbronnen. Deze dragen in hoge mate bij aan een knusse sfeer dankzij de ultieme dimtechniek, waarbij het licht niet alleen zachter, maar ook warmer van kleur wordt.

De HALA Monday is een armatuur dat lijkt te zijn samengesteld uit meerdere hanglampen. Doordat hier meerdere exemplaren van dit toch al grote armatuur bij elkaar zijn gehangen is een imposant kunstwerk aan het plafond ontstaan.

Net als de Monday behoren ook de grote ronde Aureool hanglampen, gecombineerd met het Love&Peace armatuur, tot de HALA collectie, ontworpen door Peter Kos. Ze kunnen zowel aan het plafond als aan de wand gemonteerd worden.

Tommy ook van de partij
Door een partij Tommy hanglampen op verschillende hoogte bij elkaar te hangen ontstaat een speels geheel en wordt de grote ruimte gebroken. De gouden binnenzijde van deze strakke zwarte hanglampen zorgt voor een warme gloed. 

Café-Restaurant De Krachtcentrale is een geweldige ontmoetingsplek geworden voor iedereen in en om Huizen en Het Gooi. Het gezellige terras wordt in deze warme zomermaanden volop bezocht en de clubruimte in de kelder leent zich uitstekend voor speciale activiteiten zoals het vertonen van filmhuis films, live muziek of DJ sessies.

Interieurdesign: Peter Kos
Lichtplan en verlichting: Maretti Lighting
Fotografie: Hans Gorter Fotografie
Website: Cafe Restaurant de Krachtcentrale